A    X
Terugwinnen mobiele airco's
Airco-Carr
DV2-Carr.
DV3-Carr.
DTC-Carr.
Lijmen en hybride verbindingen
Werken aan e-voertuigen
WG-Carr
Veiligheidssystemen
Uitlijnservice 1 personenauto's b
Uitlijnservice 2 personenauto's g
Uitlijnservice 3 personenauto's e
Autoruitherstel basis
Afleveringsklaarmaken van persone

B 

Deelbranche: Schadeherstel

(De)montagetechnicus

De (de)montagetechnicus verricht zijn werkzaamheden in de werkplaats van het schadeherstelbedrijf. Zijn werkplek biedt een omgeving waarin voertuigen optimaal en volgens de arbo- en milieuvoorschriften kunnen worden behandeld. Deze bestaat in de meeste gevallen uit een werkplek waar het te behandelen voertuig op hoogte gesteld kan worden (door middel van een hefbrug) en waar de (de)montagetechnicus beschikt over de benodigde apparatuur en gereedschappen, eventueel uitgebreid met een wasplaats.

De objecten waaraan de (de)montagetechnicus werkt zijn meestal personenauto’s of onderdelen daarvan, maar kunnen ook bedrijfsvoertuigen betreffen.

Kernactiviteiten

(de)monteren van carrosseriedelen en voertuigsystemen

De (de)montagetechnicus ontvangt het voertuig, wast het voertuig, verzamelt voertuiginformatie en (de)montagevoorschriften, controleert nieuw geleverde voertuigonderdelen.
De (de)montagetechnicus demonteert de benodigde delen (carrosseriedelen, onderdelen of (componenten van) voertuigsystemen) die behandeld moeten worden, die vervangen of hersteld moeten worden of die gedemonteerd moeten worden in verband met de bereikbaarheid van andere delen van het voertuig.
Het demonteren geschiedt door het losnemen van mechanische verbindingen (schroeven, bouten, stekkerverbindingen, etc.). In principe wordt er dus niet gezaagd, losgeboord, geslepen, etc.
Afhankelijk van de werkorder demonteert de (de)montagetechnicus ook autoruiten. Indien dit een gelijmde voor- of achterruit betreft, past hij ook (los)snijtechnieken toe.
Ook het verrichten van werkzaamheden aan het aircosysteem, behoort tot het takenpakket van de (de)montagetechnicus. Wat in deze fase inhoudt dat hij het aircosysteem leegt.

Na herstel/reparatie van het voertuig monteert de (de)montagetechnicus delen terug en bouwt hij het voertuig weer op, waarbij hij tevens carrosseriedelen afhangt/afstelt.
De (de)montagetechnicus wist/reset eventueel aanwezige foutcodes, maar regelt/programmeert de voertuigsystemen verder niet in. Indien van toepassing, vacumeert en vult hij het aircosysteem en stelt hij het systeem in werking, plaatst hij de (nieuwe) autoruit terug. 


Beroepscompetentieprofiel (de)montagetechnicus

Media