= Heb je al
= Moet je nog behalen
Klik hieronder op het beroep dat je bent, of selecteer een functie in A. X
A 
B 

Deelbranche: Specialistische Bedrijven

Specialistische Bedrijven

Caravan- en recreatievoertuigen
Caravans worden tegenwoordig veel intensiever gebruikt. Niet alleen tijdens de zomervakanties in Zuid-Europa, maar ook 's winter naar de wintersportgebieden. Caravan- en camperservicebedrijven zijn uitgerust met alle moderne apparatuur voor het opsporen en herstel van technische mankementen. Remmen, de trekinrichting, het onderstel, de bedrading, de gasleidingen, de afvoer, alles wat je maar kunt bedenken wordt kritisch gecontroleerd op werking en veiligheid. Gelet op de veiligheidseisen weet je dat je zeer verantwoordelijk werk doet, waarbij de juiste kennis essentieel is voor het goed uitoefenen van je vak.

Reconditionering
Reconditioneringsbedrijven worden ook wel autopoetsbedrijven genoemd.
Deze bedrijven houden zich bezig met de totale reconditionering van de auto. Anders gezegd: de auto - met name de gebruikte auto - krijgt een complete 'schoonheidsbehandeling', zowel van buiten als van binnen. Het eindresultaat: een auto, die oogt als nooit tevoren! En, een schone, goed gepoetste auto is een blikvanger, die sneller verkocht wordt en een veel hogere verkoopprijs opbrengt.

Voertuigrestauratie
Autorestauratiebedrijven hebben uitstekend opgeleide vaklieden in dienst, beschikken over de juiste machines en uitrusting voor alle mogelijke specialistische restauratiewerkzaamheden en hebben een enorme kennis van de voorheen gebruikte technieken en materialen. Daarnaast beschikken zij over uitgebreide technische documentatie van vele honderden oldtimers en klassiekers.
Tal van onderdelen en constructies moeten dikwijls volledig (op)nieuw gemaakt worden, omdat ze nergens ter wereld meer verkrijgbaar zijn. Originele carrosseriedelen moeten vakkundig worden hersteld en zo nodig volledig worden gereconstrueerd. Vanzelfsprekend zijn dit ook de specialisten die na schade deze automobielen weer in de originele staat terugbrengen. Motoren, waarbij revisie onmogelijk lijkt, worden niet zelden volledig nieuw gegoten en gebouwd, exact naar de oorspronkelijke specificaties. Zo ook kunnen originele houtconstructies (zoals voor de carrosserie, het stuur, de wielen) perfect worden vervaardigd, terwijl ook complete interieurs en karakteristieke accessoires geheel in de originele staat worden herbouwd.

Autoruitherstel
Ruitbreuk, een scheurtje of ster in een voorruit. Dat is het terrein van de autoruitherstelbedrijven.
Als bij een schade de ruit nog veilig conform de geldende normen kan worden gerepareerd, dan zal de ruit worden gerepareerd. Gerepareerde breuken voldoen na herstel aan de kwaliteitsnorm voor autoruitreparaties zodat het doorscheuren van de ruit wordt voorkomen, optisch herstel wordt verkregen en de originele draagkracht van de ruit wordt hersteld.
Lukt reparatie niet, dan wordt de ruit vervangen door exact dezelfde ruit als door de autofabrikant is geleverd: van dezelfde kwaliteit glas, dezelfde dikte en dezelfde maatvoering.

Bekleedbedrijven
Veel automobilisten besteden grote aandacht aan 'de buitenkant', het exterieur van hun auto. Dat is logisch en begrijpelijk. Pas in tweede instantie valt de aandacht op het interieur. En dan komen er allerlei facetten in beeld. Zoals de kwaliteit van het zitcomfort van stoelen en banken en de ergonomische eigenschappen. Maar het gaat verder, wat te denken van het herstellen van cabrioletkappen of het aanpassen van stoelen en banken.
Activiteiten binnen de deelbranche Bekleedbedrijven zijn onder andere:
- Herstel en vernieuwing van interieurs die schade hebben opgelopen of die er 'niet meer uitzien' als gevolg van slijtage of veroudering.
- Renovatie of vernieuwing van doorgezakte en/of versleten stoelen en banken.
- Speciale stoelaanpassingen voor gehandicapte personen.
- Vervanging van versleten stoffen bekleding.
- Levering en inbouw van ergonomisch hoogwaardige comfort- of sportstoelen.
- Productie en montage van cabrioletkappen. Complete restauratie van interieurs van old-timers en klassiekers.
- Productie en installatie van speciale banken voor personenvervoer bij bestelwagens in 'aannemersuitvoering'.
- Complete interieur(ver)bouw voor mobiele kantoren, demo-bussen en laadruimten van bestelwagens.
- Stoffering van caravans, campers en jachten

Motorfietsherstellen
Speciale reparatietechnieken, andere materialen, andere kleursystemen en extreem hoge kwaliteitseisen maken het motorspuiten tot een vak apart. Bij de motorfietsherstelbedrijven kan de klant terecht voor alle reparatie- en spuitwerkzaamheden aan diens motor, zoals:
- Origineel spuitwerk (bijvoorbeeld na schade)
- speciaal spuitwerk;
- airbrush spuitwerk;
- het uitdeuken van een tank;
- transfers/lijnen zetten.